소셜 미디어를 통한 중국 소비자의 K-Food 구전 의도
한국광고홍보학보 | 한국광고홍보학회 | 32 pages| 2019.08.08| 파일형태 :
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자료요약
본 연구는 중국 소비자를 대상으로 K-food에 대한 소셜 미디어 광고 메시지 유형(구체적/추상적)과 정보원 유형(친구/기업)에 따른 구전 의도를 살펴보고, 한류 선호도의 조절 효과를 검증하였다. 중국 거주 20∼30대 남녀 326명이 온라인 설문에 참여하였고, 한류 선호도는 메시지 유형과 정보원 유형의 영향력을 조절하는 것으로 나타났다. 구체적 메시지가 추상적 메시지보다 더 높은 구전 의도를 유도하였고, 한류 선호도와 메시지 유형의 유의미한 상호작용이 관찰되었다. 즉, 한류 선호도가 높은 경우 메시지가 구체적일수록 더 높은 구전 의도를 보였다. 같은 맥락에서 한류 선호도는 가까운 사회적 거리감의 정보원 효과를 강화시키는 것으로 확인되었다. 한류 선호도가 높은 경우 정보원에 대한 사회적 거리감이 가까울수록 구전 의도가 더 크게 상승되었다. 반면, 한류 선호도가 낮은 소비자들의 경우에는 정보원 유형에 따른 차이가 크게 나타나지 않았다.

This study examined social media word-of-mouth intention for K-food according to social media ad type (specific/abstract) and information source (friend/company). It also investigated the moderating role of Korean wave involvement with Chinese consumers, 326 men and women in their 20s-30s living in China. Results confirmed significant interaction effects between social media ad type/information source and Korean Wave Involvement. That is, a social media ad with specific messages induced higher levels of word-of-mouth intention than that with abstract messages. Moreover, among those with high Korean Wave Involvement, the effect of specific ad message was stronger. Also, when an information source was a friend, higher levels of word-of-mouth intention was found as opposed to a message sent by a company. Furthermore, Korean wave Involvement moderated the effect of information source in that those with high Korean Wave Involvement showed significantly increased world of mouth intention for K-food when receiving a message sent by a friend.
목차
1. 서론
2. 이론적 배경
3. 연구 방법
4. 연구 결과
5. 결론 및 논의
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